torstai 5. heinäkuuta 2012

Psoriako joka paikassa!?

Ajattelin nyt mukavasti listata kaikki ne paikat kehostani, missä psoria on ollut, koska haluan tietää, onko joku paikka kehostani joskus säästynyt siltä.

Here we go!
PSORIA KEHOSSANI:
PÄÄ: päänahassa, otsassa, silmäluomissa, kulmakarvoissa, poskissa, korvassa, nenässä.
YLÄVARTALO: käsissä all over (paitsi muistaakseni kämmenet ovat säästyneet), selässä, mahassa, navassa, kyljissä, kainalossa, ranteissa.
ALAVARTALO: vasemman jalan isovarpaan ja sen seuraavan varpaan väli (ärsyttää suunnattomasti, että psori yrittää hivuttautua alemmas ja alemmas. Tuntuu kuin se juurruttaisi minut kohta maahan, argh!) Joka puolella jalkoja ja muita alueitani, paitsi jalkapohjissa ei ainakaan vielä.

Eli karkean listaamisen jälkeen, paikat, jossa psoria EI ole ollut: huulet, kaula, niska, rinnat, jalkapohjat, kämmenet, jee!

Kaikki pisteet tai laikut eivät siis ole olleet samalla kerralla näkyvillä, paitsi ehkä silloin kerran kun suunnilleen koko kehoni oli täynnä pieniä... ja ei niin pieniä pisteitä!

2 kommenttia:

S kirjoitti...

Moi! Löysin blogisi juuri ja aloitin lukemisen vanhimmasta tekstistäsi. Olit silloin aloittanut Paganon dietin. Olisinkin nyt kysynyt oletko ollut kaikki nämä vuodet dietillä ja onko se auttanut sinua? Harkitsen dietin aloitusta mutta kuulisin mieluusti ensin jo dietillä olleilta mielipiteitä asiasta.

Ihanaa kun joku kirjoittaa tästä kauheasta taudista, vertaistuki on tarpeen! Mulla on psoria kämmenissä, päänahassa, polvissa, kyynerpäissä ja jaloissa. Se on nyt alkanut leviämään todella nopeasti ja yritän löytää siihen syyn. Mukavaa viikonloppua!

maria kirjoitti...

Moi, ja kiitos kommentistasi! Kiva kun löysit tänne.
Psori on kyllä varsin ärsyttävä, mutta olen kokenut, että ruokavalion parantamisesta on apua.
En ole ollut kaikkia vuosia Paganon dieetillä. Olen ollut sillä osittain ja testannut mikä toimii ja mikä ei.

Suurimman avun olen saanut, kun olen jättänyt kokonaan pois perunan ja tomaatin ja nyt viimeisimpänä karkin. Syön jonkun verran leivoksia ja keksejä, eli siis syön kyllä sokeria, mutta en karkin muodossa. Luulen, että karkeissa sokerin lisäksi lisä- ja väriaineet vaikuttavat psoriin todella paljon, huonontavasti siis.

Silloin kun aloitin tämän blogin ja Paganon dieetin, jätin kokonaan pois vaalean leivän, ja söin vain täysruisleipiä. Nyt kuitenkin tämän vuoden alussa huomasin, että ruisleipa pahentaa psoriani ja vielä melko runsaasti.

Maitoa en juurikaan käytä. Noin kerran viikossa syön juustoja ja silloin tällöin syön jäätelöä. Maidon olen jättänyt pois hieman eri syistä. Huomasin, että saan siitä finnejä ja maito myöskin tekee kurkkuuni kamalan liman, ja ainainen köhiminen ei ollut mukavaa.

Mitähän muuta vielä..
Tällä hetkellä luulen että appelsiinit pahentavat psoriani, en ole tästä vielä varma.

Ruokavalioasiat ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä, mutta uskon että kaikki psoria sairastavat (sekä kaikki muutkin suomalaiset) tarvitsevat ruokavalionsa lisäksi D-vitamiinia purkista. Lisä D-vitamiinin syömisen olen huomannut auttavan TODELLA paljon.

Olen myös huomannut että eri ruoat vaikuttavat eritavalla pahentavasti psoriini.
Esim. perunasta minulle tulee muutaman päivän sisällä uusia pisteitä, usein mahaan.
Tomaatista olemassa olevat läiskät muutuvat kutiaviksi ja hilseileviksi, muistaakseni myös maidosta käy näin. En ole vain pitkään aikaan altistanut itseäni niin suurelle määrälle maitoa että niin kävisi.

Huoh, tulipa pitkä vastaus. :)
Kysy vain lisää jos haluat tietää jotain muuta! Kommentit piristävät aina!
Olen muuten miettinyt pitäisikö pitää omenadieetti kuten Pagano kirjassaan neuvoo. Se olisi kunnon puhdistus kerralla!!