perjantai 29. helmikuuta 2008

aloitus..

Ajattelin nyt listata hieman ruoka-aineita, joista olen luopunut viimeisen kuukauden aikana. Löysin keskustelupalstojen kautta tietoa siitä, miten ruokavaliolla voisi vaikuttaa psoriin ja päätin aloittaa kokeilun, joka tuntui alussa todella vaikealta. Olen myös viimeisen viikon aikana teho-etsinyt lisää mm. netistä ja kirjastoista tietoa psorista ja ruoka-valion vaikutuksesta siihen. Enkä todellakaan tunne tietäväni vielä oikeastaan mitään, joten jos jollain tänne eksyvällä on parempaa tai oikeampaa tietoa olkaa hyvä ja kertokaa minullekin! =)
John Paganon kirjassa kerrotaan kai selkeimmin miten ja miksi tulisi joitain ruokia välttää. Elimistön ph-tasapainon ylläpitäminen, hyvien rasvojen sekä (oikeanlaisten) vihanneksien ja hedelmien syöminen, sekä tiettyjen ruokien korvaaminen, jollain paremmalla vaihtoehdolla on hyvinvoinnin perusta monissa terveyttä edistävissä teoksissa muutenkin.

Jo joskus kun olin pieni, eräs psoriani hoitanut lääkäri kertoi tietyistä ruoka-aineista, joita ehkä kannattaisi vältellä psorin takia. Silloin en halunnut niistä luopua. Esim. tomaatti, peruna, suklaa, lisäaineet ja appelsiinit olivat tämän lääkärin mielestä sellaisia, joita ei kannattais
i ruokavaliossa pitää. Vaikka niistä luopuminen on nytkin tuntunut vaikealta, ajattelin edes kokeilla.

Ensin jätin pois: (28.1.2008)
.tomaatin (kaikissa muodoissaan: kastikkeet, ketsuppi jne.)
.perunan
.lihan, paitsi kalan
(olin kasvissyöjä n.5 vuotta, kunnes viime kesänä söin enemmän taas lihaa, joten lihan korvaaminen esim.soijatuotteilla ei ollut kovin vaikeaa)
.alkoholin.
.muut maitotuotteet paitsi juustot

Samalla lisäsin ruokavaliooni:

.vettä, johon puristin tuoreista sitruunoista mehua

.manteleita
.vihreää salaattia
.kurkkua
.porkkanaa
.hedelmiä, varsinkin luumuja, omenoita, viinirypäleitä
.kalaa +kalanmaksaöljyä tabletteina
.
soija

lisäksi
.sinkkitabletteja
.tuoreista appelsiineista puristettua mehua ainakin kahdesti päivässä (koska se oli niiin hyvää), mutta noin viikon kuluttua luin eräästä vanhasta luonto parantaa-tyylisestä kirjasta ettei psoriaatikkojen kannattaisi syödä appelsiineja, päätin jättää nekin kokeilun vuoksi pois. Ja olihan se eräs lääkärikin silloin joskus kehottanut jättämään ne pois.


Olin varma muutamana ensimmäisenä viikkona, etten jaksaisi jatkaa uudella ruokavaliollani kauaa. Olin turta ja silloin vielä odottelin koepalani tuloksia. Oikeassa kädessäni olevat psoriläiskät olivat pienempiä verrattuna siihen, minkä kokoisia ne tällä hetkellä ovat.
Kuvattu: 4.2. ja 26.2.

Läiskät kuitenkin olivat silloin enemmän koholla kuin nyt, ja niiden päälle ilmestyi koko ajan hilsettä. Silloin vielä revin sitä hilsettä/karstaa pois, koska se jäi aina kiinni paitoihini. Lopetin karstan repimisen ja jatkoin uutta dieettiäni (puhun dieetistä vaikka tarkoituksenani ei todellakaan ole nyt laihduttaa, se vain tuntuu välillä helpommalta sanalta kuin ruokavalio).

Kehon puhdistuessa myrkyt alkavat tulla kehosta ulos ja odotinkin että ihottuma-alueet voivat ensin laajentua ja vasta ajan kuluessa alkaa parantua, joten en huolestunut kun läiskät levisivät.

Seuraavaksi jätin pois (noin 11.1. lähtien)
.sokerin (karkit, suklaan, jäätelön)
.vaalean leivät (aloin syödä vain sellaista ruisleipää, johon ei ole käytetty muita jauhoja kuin ruisjauhoja)
.pullat, kakut, keksit
.mehut (varsinkin sellaiset joihin on lisätty sokeria+makeutusaineita)

Lisäsin:
.vihanneksia
.salaatin määrää
.kalanmaksaöljyä nesteenä

.soijalesitiiniä (myydään luontaistuotekaupoissa)
.kurpitsansiemeniä

Viimeiseksi olen jättänyt pois: (24.1.2008)
.kaikki juustot ja maitotuotteet, paitsi fetajuuston
.leivän (koska kun söin sitä aloin haluta vain lisää ja lisää ja lisää, enkä vain leipää, vaan mitä tahansa ruokaa)
Lisäsin:
.pähkinöitä
.liotettuja luumuja
.pinaattia
.yrttiteetä
.viikunoita
.soijatuotteita
.speltjauhoja

Ruokavalion muutoksen jälkeen olen voinut paljon paremmin ja olen ollut paljon virkeämpi. Saattaa tosin johtua siitä, että olen tällä hetkellä lomalla.. no joo johtuu varmasti täysin siitä. Ensi viikolla viimeistään alan nähdä todelliset vaikutukset, kun opiskelu jatkuu. Ainakin syön miljoona kertaa terveellisemmin kuin ennen.

Ei kommentteja: